Flyet, flymaden og faldskærmen – om fremtidens udvikling og innovation
Jeg er i disse måneder i gang med at bygge en ny virksomhed i samarbejde med en mangeårig samarbejdspartner og ven. Kort fortalt kommer vi til at forny den måde, virksomheder kan anvende LinkedIn og andre sociale medier på, igennem en kombination af dygtige tekstforfattere og kunstig intelligens.
Mit blogindlæg handler imidlertid ikke om denne virksomhed, men om at jeg i processen med at skabe endnu en virksomhed er blevet meget bevidst omkring, hvorledes vi har brug for flere typer af hjerner for, at innovation og udvikling bliver virkelig god og succesfuld hos både startups og mere etablerede selskaber.
Min makker Anders og jeg deler mange af de samme værdier og humor, men vi er også modsætninger på en række områder, og vores makkerskab kan vel bedst beskrives således, at jeg er typen, der bygger flyet, mens Anders nærmere er ham, der kommer op med idéen til faldskærmen.
Nogle vil måske så tænke, at jeg er den kreative og positive af os, mens Anders og den forsigtige og negative, men sådan er det ikke. Pointen er blot den, at fremtidens succesfulde virksomheder i høj grad har brug for begge kompetencer og mindsets.
Jeg lever lige p.t. af at hjælpe virksomheder med dels at forstå innovation, digitalisering og disruption og dels at gøre det jordnært og handlingsorienteret. Her oplever jeg ofte, at man i virksomhederne tænker, at de kreative hjerner bør sidde med forretningsudvikling, mens de mere logisk tænkende placeres i finance eller administration. Det er imidlertid langt fra altid en god idé.
Evnen til at kunne tænke både i fly og faldskærm er væsentlig at have repræsenteret i alle organisationer og forretningsenheder, for ”flyvemanden” vil oftest være overoptimistisk og glemme detaljernes betydning, mens ”faldskærmskvinden” kan gå hen og misse de store linjer og potentialer. Tilsammen gør de imidlertid hinanden stærkere, og man kunne med fordel tilføje endnu en kompetence og gøre det til en trio i form af personen, der kommer op med idéen til flymaden.
Set ud fra et markedsperspektiv er der ganske langt imellem, at vi oplever nye virksomheder som Airbnb, der opfinder egne kategorier og skaber markeder, som ikke fandtes i forvejen. Det er dem, man kunne kalde flyskaberne.
Som oftest bygger vi herhjemme selskaber, der identificerer en god forretning i at levere produkter eller services rundt omkring ”den store idé”. Det kunne være den førnævnte flymad, eller det kunne være en iværksætter, der tænker, at flymaden vel også bør suppleres med en kop varm kaffe. Og så kunne det være den bæredygtigt tænkende entreprenør, der tilføjer en teske, som er lavet af sukker og opløser sig selv i kaffen. På den måde sparer man plasticbestikket og skaber samtidig en god business på det.
Sådan er det nemlig også at tænke innovation og udvikling anno 2018. Når alle skriger disruption, så vil virkeligheden nærmere være den, at nogle få spillere bliver dem, der opfinder det nye fly eller det nye Airbnb for den sags skyld.Det er muligt, at det så også bliver disse helt store spillere, der går hen og bliver såkaldte unicorns, men vi lever som land fint foruden, hvis vi i slipstrømmen på disse lykkes med at få skabt i hundredvis af sunde og solide vækstvirksomheder, der tænker sig selv ind i forhold til flyskaberne.
Vi kommer dog kun til at få skabt denne nødvendige slipstrømsvækst, hvis der ude i de enkelte organisationer sidder både skaberne af flyet, flymaden og faldskærmen.
Har I alle disse tre kompetencer repræsenteret i jeres virksomhed, og husker I at få dem bragt i spil sammen?
Tags: forandring - forandringsledelse - innovation - innovationskultur - innovationsledelse - mindset - udvikling
Del dette: [addtoany]