Lad tvivlen komme jeres innovation til gode
”Lad tvivlen komme ham til gode” eller på engelsk ”The Benefit of the Doubt”. Det er to rummelige udtryk, men især er jeg forelsket i den internationale udgave, fordi den betoner fordelen ved det at tvivle.
Ofte opfattes tvivl som noget negativt i organisationer. Tvivl er jo det modsatte af handling, og hvis der er noget, som ledere hader, så er det mangel på handling. Helt tilbage til Johann Wolfgang von Goethe kender vi udtryk som: ”Doubt can only be removed by action.”
Men i disse accelererende tider så de hurtige handlinger måske ikke altid den rigtige vej at gå. Der kan helt sikkert siges mange gode ting omkring effektive innovationsprocesser eller udviklingstiltag såsom hachkathons, pretotyping og lignende, men der findes også et alternativ eller måske nærmere supplement, som er mere gradvist og mindre i skala.
Den amerikanske antropolog Grant McCracken taler om slow culture som modsætningen til nutidens fast culture. Hvor den hurtige kultur domineres af trendspottere, der monitorerer de sociale medier for hele tiden at kunne rapportere og berette om højaktuelle tendenser, så går slow kulturen i en anden retning og modsætter sig trangen til konstant at mobilisere og kapitalisere på nu’et.
Slow culture er tvivlerens tilgang til innovation. Nu taler McCracken ikke så meget om innovation, så den sproglige oversættelse er min, men mindsettet går igen.
Den langsomme kultur og innovation er nysgerrig efter at spotte mønstre. Mønstre er her ikke lig med tendenser, for hvor tendenserne er de umiddelbare og de hurtige, så er mønstrene nærmere de tunge, men ikke hastige. Mønstre er en udvikling, man ser komme, men som ikke nødvendigvis kommer til at transformere virksomheden nu og her. Det er forståelsen af, at de selvkørende biler langsomt, men samtidig radikalt vil forandre jobmarkeder og forretningsmodeller; og så der det på baggrund af denne forståelse og dybe indsigt en efterfølgende udvikling af nye strategier for at imødekomme og drage fordel af transformationen.
Når man ’innoverer langsomt’, så tvivler man løbende. Man accepterer, at svaret ikke nødvendigvis ligger lige for, og man søger efter mønstre, der ufravigeligt kommer til at udfolde sig og kommer til at have stor impact, uden at man fra starten kan forudsige hvilken og derfor må igennem utallige iterationer, før man knækker nødden.
Den langsomme innovation beskæftiger sig ofte med muligheder, der måske ikke står øverst på prioritetslisten. Det gør de ikke, fordi de måske ikke vil påvirke organisationen indenfor det næste kvartal eller år, men omvendt kan de meget vel gøre det om X antal år fra nu. Det er blot ikke et særligt godt salgsargument overfor ledelsen, når du skal retfærdiggøre, hvorfor I også skal innovere langsomt med henblik på at udnytte disse fremtidige muligheder eller løse disse fremtidige problemer.
Mit bedste råd i den forbindelse er at minde ledelsen om en eviggyldig sandhed indenfor innovation: Nogle gange må man sætte tempoet ned for siden at kunne sætte det op.
Tags: at lytte højere - fast culture - grant mccracken - innovation - listen louder - mindset - slow culture - tvivl
Del dette: [addtoany]