Crowdfunding
I stedet for at lede efter investorer, der kan finansiere et projekt, giver crowdfunding mulighed for, at virksomheder kan rejse penge til projektet ved at indsamle bidrag fra en større gruppe mennesker typisk via en online platform.
Crowdfunding er i stor vækst i hele verden. I 2014 i Danmark blev 339 projekter crowdfundet og forventningen er, at dette tal vil stige markant i disse år.
Crowdfunding er en metode til at rejse kapital via en kollektiv indsats fra venner, familie, kunder og individuelle investorer. Man henvender sig til et ‘crowd’ (netværket) via en crowdfunding-platform og spørger, om de vil støtte med et beløb, som de selv bestemmer. På platformen opstiller man en kampagne, der skal sælge ens projekt. I kampagnen skal det angives, hvor meget støtte, der ønskes og hvad støtten skal bruges til, så eventuelle investorer har mulighed for at se, hvad deres penge går til. Via platformen har man adgang til tusindvis af mulige investorer, der kan se, interagere med og dele kampagnen.
Der er flere forskellige former for crowdfunding. Hvilken crowdfunding-metode der er mest relevant, afhænger af virksomheders type af produkter og/eller services samt mål for vækst. Der er tre primære typer af crowdfunding:
Donations-crowdfunding
Donationsbaserede crowdfunding-initiativer omfatter fundraising til eksempelvis katastrofehjælp, velgørenhed og non-profit organisationer.
Belønnings-crowdfunding
Belønningsbaseret crowdfunding involverer enkeltpersoner, der bidrager til din virksomhed i bytte for en “belønning”, typisk en form for produkt eller service, som din virksomhed tilbyder. Selvom denne metode giver en belønning, betragtes den stadig som donationsbaseret crowdfunding, da der ikke er nogen økonomisk gevinst for bidragsyderen.
Aktie-crowdfunding
I modsætning til den donations- og belønningsbaserede crowdfunding, giver den aktivebaserede crowdfunding mulighed for, at almindelige mennesker kan at investere i nye virksomheder mod en andel i forretningen. Dermed vil bidragsyderne få et økonomisk afkast af deres investering.
Der findes mange crowdfunding-platforme – både internationalt og nationalt. I Danmark er der eksempelvis boomerang.dk, caremaker.dk og lendino.dk. Hvert websted tilbyder deres helt unikke fordele, men generelt er konceptet det samme – virksomheder kan oprette en profil og søge om penge. Profilen indeholder en masse forskellige elementer, der er med til at præsentere projektet på bedste vis. Tanken er at skabe en overbevisende profil, som læsere vil blive tiltrukket af. Og det er ofte lettere sagt end gjort.
Succesfuld crowdfunding
Det kan umiddelbart virke simpelt at skabe en vellykket crowdfunding-kampagne. Men selvom det er lykkes for mange virksomheder, vil flertallet opleve, at der kræver en anstændig indsats fra projektets side for at blive set og hørt.
Brug af sociale medier, udformning af e-mail-distributionslister, før projektet lanceres, og kontakt til de lokale medier, er alle nødvendige skridt. Derudover er der også en række andre elementer, der bør overvejes, hvis du ønsker at prøve kræfter med at søge støtte via crowdfunding. Har du lyst til at læse nærmere om, hvordan du udarbejder en succesfuld crowdfunding-profil, kan jeg anbefale dig at læse artiklen nedenfor fra forbes.com.
Denne ordforklaring bringes til dig af iværksætter og foredragsholder Jonathan Løw. Du finder forklaringer på flere end 100 ord indenfor innovation, disruption, ledelse og innovation.
