Kryptovaluta
En kryptovaluta er en digital valuta, der bruger kryptering som sikkerhed. En kryptovaluta er vanskelig at forfalske på grund af denne sikkerhedsfunktion. En kryptovaluta udstedes ikke af en central myndighed eller en anden form for tredjepart, som eksempelvis bankinstitutter.
Den første og mest kendte kryptovaluta var Bitcoin, der blev oprettet i 2009 af den fortsat anonyme Satoshi Nakamoto. I september 2015 var der over 14,6 millioner Bitcoins i omløb med en samlet markedsværdi på 3,4 mia. USD. Kryptovalutaen bitcoins succes har skabt en række konkurrerende kryptovalutaer, såsom Litecoin, Namecoin og PPCoin.
Kryptovaluta gør det lettere at overføre penge mellem to parter og disse overførsler sker med minimale behandlingsgebyrer, der giver brugerne mulighed for at undgå de gebyrer, der opkræves af banker og pengeinstitutter til overførsel af penge.
Hver kryptovaluta anderledes, men de fleste af dem deler disse grundlæggende egenskaber:
De kan ikke trækkes tilbage. Når man har sendt en kryptovaluta, og netværket har bekræftet det, kan man ikke trække det tilbage. Kryptovalutaer er derfor en envejsoverførsel, der ikke kan tilbyde tilbageførsler.
De er anonyme. Man behøver ikke identificeres med personlige oplysninger. Der er dog forskellige niveauer af anonymitet alt afhængigt af hvilken kryptovaluta, man bruger.
De er hurtige og globalt tilgængelige. Overførsler behandles straks via netværket og bekræftes i løbet af et par minutter.
De er bygget til at være meget sikre. Kryptovaluta bruger de nyeste kryptografiske teknikker, der her til hensigt at skabe mere sikre overførsler.
Selvom kryptovaluta bør sikre en meget sikker overførsel ved hjælp af krypteringen, har der tidligere været sikkerhedsbrud, hvilket kan skyldes, at hele metoden fortsat er i udvikling. I hele bitcoins historie har der været flere sikkerhedsbrud, hvor bitcoins er blevet stjålet.
Denne ordforklaring bringes til dig af iværksætter og foredragsholder Jonathan Løw. Du finder forklaringer på flere end 100 ord indenfor innovation, disruption, ledelse og innovation.