Succesfulde produkter og innovationer handler om kærlighed
Din startup eller jeres virksomhed har fået en god idé. Måske endda en tilsyneladende genial idé. I har lavet en førsteudgave, som I vil teste på kunderne. Jeres tanke var at lancere hurtigt, for det fortæller metoder som Lean Startup og Pretotyping jer, at I skal gøre. Logikken er at tænke stort, men handle småt og fejle billigt.
Logikken er for så vidt udmærket for mange både startups og mere etablerede virksomheder, men den har sine begrænsninger, som i et vidst omfang har været overset længe. Nemlig manglen på ”kærlighed”.
Som kunder forelsker vi os ikke i features, men fortællinger. Vi køber i 95% af alle tilfælde en vare eller service, fordi den ’trigger’ noget i vores emotionelle centre i hjernen, om end vi i langt de fleste tilfælde efterfølgende efterrationaliserer vores beslutning overfor os selv og omverden, fordi den mere logisk funderede forbrugeradfærd også er den mest socialt acceptable.
Problemet ved dette er, at den typiske tilgang indenfor både Lean Startup og Pretotyping er at præsentere målgruppen for produkter og services, som især taler til fornuften. Vi kalder disse Minimal Viable Product (MVP), og de er en slags skrabede udgaver af det endelige mål. Ofte med fokus på at afprøve nogle features og funktionaliteter for at validere, om det er noget for de fremtidige kunder eller ej.
Ved at arbejde med innovation og forretningsudvikling på denne måde, så kan vi til en vis grad validere nogle antagelser samt fejle hurtigt og billigt frem for sent og dyrt, men vi fravælger muligheden for at vinde kundernes hjerter fra dag ét. Og omkostningerne ved dette er større, end man lige umiddelbart ville forestille sig.
Den seneste forskning indenfor de mest succesfulde og innovative virksomheder i verden viser nemlig, at de er fremragende til at skabe bevægelser frem for brands. Dvs. at de evner at tiltrække nogle enormt loyale og begejstrerede brugere fra starten af og så udvikle sig sammen med disse. Men skal altså lidt forenklet sige, at de udvikler sammen med deres kunder frem for til deres kunder.
For at opnå en sådan relation er man nødt til at efterlade et indtryk – også i de helt tidlige faser. Opfat derfor jeres tidlige fase som en pre-launch markedsføring, hvor I opgiver idéen om en MVP og i stedet tænker i at udvikle MLP’er – dvs. Minimal Loveable Products.
MLP’en er den version af et nyt produkt, som giver maksimal kærlighed fra tidlige brugere med mindst muligt indsats. Forskellen er altså, at hvor en MVP giver dig maksimal læring om dine kunders adfærd med mindst mulig indsats, så giver et MLP maksimal læring OG kærlighed. En måde at illustrere forskellen på kunne være følgende…
Billedet viser ikke et væsentligt mere komplekst produkt til højre, men det viser en løsning, der taler til følelserne og fantasien frem for den mere døde udgave til venstre, hvor vi godt forstår logikken og kan forholde os til den, men hvor vi forbliver i den rationelle del af hjernen.
Du kan, hvis I gerne vil begynde at bygge disse MLP’er, stille dig tre væsentlige spørgsmål:
1. Gør du én ting exceptionelt godt? Begræns dit produkt til at løse ét problem for kunden, også selvom det betyder, at du siger nej til andre features.
2. Løser du kun rigtige problemer? Du kan ikke løse alle problemer for alle kunder med ét produkt. Fokusér på at klare dét problem, der giver kunden største frustration eller ’smerte’, med en enkel og elegant løsning. Men pas på at du ikke gemmer et smukt design i en dårlig forretningsmodel eller en god forretningsmodel i et dårligt design.
3. Hvem vil elske dit produkt så meget, at de får lavet en tatovering af det, og hvorfor?
Del dette: [addtoany]